Comunicate de presă

Trei zile pline de concerte și activități la Festivalul Strada Armenească în Grădina Botanică din București, pe 2, 3 și 4 august, cu intrare liberă

Între 2 și 4 august, Uniunea Armenilor din România prezintă cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Strada Armenească ce transformă, vreme de trei zile, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București într-o oază multiculturală autentică.

26/7/24

5 Min

Festivalul Strada Armenească - Poza din cadrul festivalului

Între 2 și 4 august, Uniunea Armenilor din România prezintă cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Strada Armenească ce transformă, vreme de trei zile, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București într-o oază multiculturală autentică. În primul sfârșit de săptămână al lunii august, cultura și tradițiile armenești sunt sărbătorite și reinterpretate, aduse în fața  publicului larg. Participanții la festival au ocazia de a se întâlni cu artiști armeni, români și basarabeni, consacrați și emergenți, la scena adăpostită de umbra copacilor. Intrarea la festival este liberă

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Strada Armenească aduce trei zile pline de activități inedite, pentru publicul de toate vârstele – Concerte de muzică live ale trupelor Subcarpați, Ladaniva, Ovidiu Lipan Țăndărică feat. Stelu Enache și Balkano, Paulina, Karin Band, Prima Dragoste, etc., două DJ seturi, jam sessions, târg artizanal, ateliere pentru copii, tineri și adulți, iar participanții se vor bucura de asemenea de gastronomii internaționale, cafea la nisip, o bibliotecă în natură care va găzdui o serie de discuții și dezbateri.  

Pădurea de lângă zona principală a festivalului va găzdui o scenă mai mică, din materiale naturale, unde vor avea loc trei performance-uri sonore realizate în exclusivitate pentru această ediție: Vineri după-amiază, Centrul Cultural Subcarpați va întâlni, într-un challenge ce are potențialul de a da naștere unor arhitecturi muzicale unice, muzicienii armeni de la Karin Band. Sâmbătă, multi-instrumentistul și compozitor din Erevan, Hayk Karoyi, va crea un sound performance inspirat de arta cineastului Serghei Parajanov, utlilizând discuri vechi din colecția personală. În ultima zi de festival, două muziciene din Armenia, Susanna Najarian (voce) și Lilit Petrosyan (qanun) se vor întâlni pe aceeași scenă, pentru a interpreta piese adunate din Armenia rurală și cântece de leagăn, într-un moment plin de forță și tandrețe.    

Cei mici vor avea o zonă dedicată, unde se vor putea juca în natura urbană, vor avea parte basme armenești însuflețite de actori păpușari, jonglerii, baloane uriașe de săpun și multe surprize. Tinerii și adulții festivalieri au ocazia să își petreacă după-amiezele participând la ateliere cu totul inedite: 

De peste douăzeci de ani, „Centrul Cultural Teryan” din Erevan se implică într-o gamă amplă de activități pentru păstrarea și diseminarea valorilor culturale, literare, educative, etnografice, științifice, de cercetare și spirituale; promovează conservarea și răspândirea valorilor spirituale și culturale, încurajează dezvoltarea culturii armene, organizează și desfășoară cursuri de croitorie, lucru manual, broderie, țesut de covoare, precum și o serie de alte meșteșuguri. Centrul Cultural Teryan va susține următoarele ateliere:

  • Atelier de Broderie tradițională din Marash și pictură textile –  În timpul acestui atelier, participanții vor fi face cunoștință cu principiile și secretele broderiei din Marash. 
  • Atelier de Ceramică – în timpul acestui atelier, participanții vor picta pe ceramică, folosind ornamente din miniaturi armenești.
  • Carte de colorat: „Costumul Tradițional Armean” – în timpul acestui atelier, participanților le vor fi prezentate costumele tradiționale din diferite regiuni ale Armeniei. Fiecare regiune are o cromatică specifică.

Narine Poladian este armeancă din Liban, a studiat arhitectura interioară. În 2018 a decis să meargă în Armenia în calitate de voluntară la Birthright Armenia și s-a îndrăgostit de procesul de realizare a crucilor din piatră vulcanică (tuf), numite Hacikar. În fiecare zi, interacționează cu pietrele, infuzându-le energie, promovând conservarea culturii armene. 

Ateliere de colaje pornind de la imagini din filmele lui Sergei Parajanov, inspirate de colajele acestuia, susținute de Bucharest Collage Collective, comunitatea artiștilor ce promovează arta colajului și oferă un spațiu de manifestare și promovare artiștilor bucureșteni. 

Festivalul își deschide porțile vineri, 2 august de la ora 16:00, și sâmbătă și duminică, începând cu orele 12:00. Iată programul concertelor:

Vineri, 2 august

17:30 Centrul Cultural Subcarpați & Karin Band – challenge multicultural (scena din pădure)

19:30 Concert Hayk Karoyi ft. Susanna Najarian (Armenia)

21:00 Concert Subcarpați

22:30   Jam session: Subcarpați, Floare de Maidan, Hayk Karoyi & Karin Band 

Sâmbătă, 3 august

16:00 Hayk Karoyi - Sound Performance inspirat de arta regizorului Sergei Parajanov (scena din pădure)

17:30 DJ Set Miko 

18:30 Concert Prima dragoste (Republica Moldova)

20:00 Concert Karin Band ft. Susanna Najarian (Armenia)

21:30 Concert Ovidiu Lipan Țăndărică feat. Stelu Enache și Balkano (România)

Duminică, 4 august

16:00 Sounds of Ararat - Susanna Najarian & Lilit Petrosyan (scena din pădure)

17:00 DJ Set Ligia Keșișian

18:00 JINJ (Armenia) 

19:30 Paulina (România) 

21:00 Ladaniva (Armenia)

DESPRE UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMÂNIA

Uniunea Armenilor din România este o organizație non-guvernamentală constituită în anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România după Genocidul din 1915.

După 1990, Comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri, dar să și promoveze cultura și tradițiile armene în rândul publicului larg.

Festivalul Strada Armenească este organizat de Uniunea Armenilor din România, finanțat de Guvernul României prin Departamentul de Relații Interetnice. 

Parteneri: Centrul Cultural Armean, Ambasada Armeniei în România, The Fresh, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, Universitatea din București, Centrul Cultural Subcarpați, Blue, Autonom, Persil, Aperol, Pepsi.

Parteneri media: Rock FM, Cărturești, Agerpres, Zile și nopți, Utopia Balcanică, IQ Ads & Smark, Life.ro, Munteanu Recomandă, Blitz TV, Happ.ro, Editura Ararat, Ziarul Ararat.

  • Intrarea este liberă, iar accesul se realizează în limita capacității.
    Pentru accesul în spațiul Grădinii Botanice se achită un bilet de intrare, în valoare de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru pensionari, elevi și studenți. Taxa poate fi achitată în avans, începând cu 1 august, de aici: https://bit.ly/45S4lfj.  

Evenimentul Facebook: https://www.facebook.com/events/494598436289398 

Instagram: www.instagram.com/stradaarmeneasca/

Website: www.stradaarmeneasca.ro 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați: presa@uniuneaarmenilor.ro - Ligia Keșișian | 0733.02.62.12

26/7/24

5 MIN

Distribuie pe:

Noutăți și articole de blog

Explorați blogul nostru pentru a descoperi cele mai interesante povești și noutăți despre Festivalul Strada Armenească!

Înscrie-te la newsletter pentru noutăți despre Festivalul Strada Armenească

Fii la curent cu toate detaliile despre eveniment, inclusiv programul, activitățile speciale și surprizele pregătite pentru participanți.
Felicitări!
Te-ai abonat cu succes la newsletter-ul Festivalului Strada Armenească!
Oops! Ceva nu a mers bine, încearcă din nou în câteva secunde!

Festivalul Strada Armenească
2-4 august

Festivalul Strada Armenească este un eveniment cultural care celebrează tradițiile, muzica, dansul și mâncarea comunității armene din România. Este un prilej de a descoperi cultura și istoria armenilor prin diverse activități și spectacole.