Noutăți

Ruben Koulaksezian, invitat special la Festivalul Strada Armenească

Creator de conținut și autorul cărții „Little Armenias”, ghidul de călătorie al Diasporei Armene, Koulaksezian a vizitat peste 100 de țări și chiar a locuit în unele dintre acestea.

1/8/24

5 Min

Din cartierele vibrante din Los Angeles și Paris, până la negoțul efervescent din Moscova și Beirut, Diaspora Armenilor este o dovadă a spiritului neînfrânt al poporului armean și a legăturii lor puternice cu rădăcinile culturale. Vreme de șase ani, Ruben Koulaksezian și-a asumat miza de a documenta evoluția acestor comunități pline de viață din întreaga lume. El este creator de conținut și autorul cărții „Little Armenias”, ghidul de călătorie al Diasporei Armene. Koulaksezian a vizitat peste 100 de țări și chiar a locuit în unele dintre acestea. În timpul călătoriilor sale, a început să documenteze comunitățile armene din perspectiva unui călător și a început să împărtășească aventurile sale pe pagina sa de Instagram, care a adunat peste 50.000 de urmăritori.

Ideea de a începe proiectul Little Armenias s-a născut după ce am vizitat multe dintre acestea,” spune Koulaksezian. „Când călătoresc, îmi place să consult un ghid de călătorie, precum cele de la Lonely Planet, pentru a ști ce anume să vizitez în fiecare oraș. După ce am descoperit multe comunități armene în diferite țări, am avut ideea de a scrie un ghid de călătorie pentru întreaga Diaspora Armeană. Am devenit mai organizat în documentarea fiecărui loc și am vizitat locuri noi, precum Argentina și Brazilia, în acest scop.

După ce a absolvit Universitatea Sorbona și ESSEC Business School, Koulaksezian a început să lucreze pentru guvernul francez peste hotare și a petrecut timp în Siria, Rusia și mai multe regiuni ale Europei. A întâlnit armeni din toate categoriile sociale și, la rândul său, a învățat despre comunitățile pe care aceștia le-au clădit.

Am fost surprins cât de ușor mi-a fost să întâlnesc oameni, să aflu informații care nu sunt întotdeauna disponibile pe internet și, mai mult decât atât, să împărtășesc traiul alături de localnici. De exemplu, în Botoșani, România, nu cunoșteam pe nimeni. Am mers la bisericile armene, însă erau închise. Apoi am mers la cimitirul armenesc. Ningea și era frig. Încercam din răsputeri să comunic în română cu paznicul. El a înțeles că eram armean și a sunat un armean localnic, iar acesta mi-a povestit apoi despre istoria armenilor din oraș.
În multe zone, cartierele unde s-au stabilit armenii erau numite ‘Little Armenia’. În Franța, avem mai multe ‘Petites Arménies’ în Paris, Lyon, Valence, Marsilia etc. În Buenos Aires, ‘Pequeña Armenia’ este situată în districtul Palermo,” explică Koulaksezian. „Statele Unite, desigur, au multe Little Armenias, de la Worcester la Fresno la Watertown, iar astăzi, cel mai faimos este cartierul Little Armenia din East Hollywood, Los Angeles.
Prin proiectul acesta, vreau să mă asigur că un armean-francez știe despre marea istorie a negustorilor din Julfa, că un armean-argentinian știe despre Fresno și Saroyan, că un armean-american știe că cea mai veche biserică din Singapore este armeană, că un armean-rus știe cum Beirut și Aleppo au contribuit la supraviețuirea culturii armene occidentale... iar lista continuă. În cele din urmă, să ne cunoaștem unii pe alții și să ne înțelegem diversitatea este, de asemenea, o modalitate de a rezista asimilării în țările gazdă. E nevoie ca generațiile mai tinere să înțeleagă șansa pe care o au de a face parte din această mare aventură armeană și că trebuie să o transmită copiilor lor! Cred că face parte din istoria noastră armeană să avem o Diaspora și trebuie să muncim din greu pentru a o păstra.

1/8/24

5 MIN

Distribuie pe:

Noutăți și articole de blog

Explorați blogul nostru pentru a descoperi cele mai interesante povești și noutăți despre Festivalul Strada Armenească!

Înscrie-te la newsletter pentru noutăți despre Festivalul Strada Armenească

Fii la curent cu toate detaliile despre eveniment, inclusiv programul, activitățile speciale și surprizele pregătite pentru participanți.
Felicitări!
Te-ai abonat cu succes la newsletter-ul Festivalului Strada Armenească!
Oops! Ceva nu a mers bine, încearcă din nou în câteva secunde!

Festivalul Strada Armenească
2-4 august

Festivalul Strada Armenească este un eveniment cultural care celebrează tradițiile, muzica, dansul și mâncarea comunității armene din România. Este un prilej de a descoperi cultura și istoria armenilor prin diverse activități și spectacole.