Un concert de neratat, powered by Dionysiac Tour: Ladaniva, pentru prima oară în România, pe 4 august, la Festivalul Strada Armenească.
26/7/24
5 Min
World music (musique du monde) de o bogăție rară, ce reușește să reinventeze ceea ce este denumit, cu limitările de rigoare, folclor balcanic și care dinamizează – dacă nu chiar dinamitează – formatul pop anglo-saxon. Acesta este secretul muzicii Ladaniva, care poate fi rezumat și într-o întâlnire improbabilă, într-o seară, când două stele au decis să-și unească traiectoria muzicală: Jaklin și Louis. Povestea lor este la fel de intensă precum muzica pe care o interpretează.
Jaklin și Louis ar fi putut foarte bine să nu se întâlnească niciodată. Și apoi, a fost nevoie de o singură noapte, într-un bar din Lille transformat într-o scenă de jam, pentru ca el să se îndrăgostească de vocea ei. Ea este Jaklin Baghdasaryan. Născută în Armenia, crescută în Belarus, a cântat dintotdeauna, de când se știe. La vârsta de șase ani, a început să cânte la pian. La șapte ani, s-a înscris la o școală de muzică. Însă după bacalaureat, studiile ei artistice nu au mai mulțumit-o, nefiind suficient de concentrate pe zona de canto. Împreună cu mama ei, a părăsit Belarusul în căutarea unei vieți mai bune în Franța. Nu a fost ușor, în ciuda sprijinului comunității armenești. Dar Jaklin știa că acolo poate – la propriu – să-și găsească vocea. În timp ce locuia într-un hostel pentru femei singure, a decis într-o noapte să ignore ora de stingere pentru a lua parte la un jam session... În noaptea aceea, nu și-au vorbit, chiar dacă interpretarea ei l-a uluit pe Louis Thomas. El a început studiul la trompetă la vârsta de șapte ani. Mama lui este pianistă, iar Louis a urmat școala de muzică din Quesnoy-sur-Deûle înainte de a deveni ilustrator. Totuși, acest multi-instrumentist este dependent de jam session-uri, atât de mult încât a decis să li se dedice cu totul. Activ în mai multe trupe, călătorește, aducând înapoi suveniruri sonore din Mali, Columbia sau Insula Reunion – pe care i le prezintă mai târziu Jaklinei. Cei doi s-au reîntâlnit și s-au apropiat pe coridoarele Conservatorului de Jazz din Lille. Într-o bună zi, Jaklin a cântat muzică tradițională armeană, iar Louis a știut că acest repertoriu bogat și intens era ceea ce trebuia să exploreze, fără a uita tot ceea ce îi unea. De la Louis Armstrong la Mysteries of the Bulgarian Voices, de la Chopin la Ella Fitzgerald, de la Rachmaninov la Brassens. Reggae, gnawa, maloya... și, desigur, marele cântăreț armean Komitas.
Totul este absorbit, excelat, meșteșugit cu iscusință de Jaklin și Louis, ambii compunând și scriind. Single-ul lor „Kef Chilini”, lansat în 2020, a fost vizionat de peste 26 de milioane de ori pe YouTube și a devenit un imn cântat la fiecare petrecere în diaspora armeană.
A reprezentat catalizatorul recunoașterii mondiale a trupei, iar în 2023, au avut un turneu în Statele Unite, la festivalul South by Southwest din Los Angeles. Datorită lui Voyou, vechiul complice al lui Louis, au fost remarcați de Pias. În acest proces, au întâlnit un manager de turnee prin intermediul regizorului videoclipului lor „Vay Aman”, și au concertat în întreaga Franță și chiar în Armenia, în mijlocul pandemiei de Covid. Pandemia abia se încheiase când au început să lucreze la primul lor album – care avea să poarte simplu numele trupei pe care l-au ales pe neașteptate, în ziua în care au postat un cover (în propriul lor stil) din corpusul folcloric armean pe YouTube. Ladaniva, numit după o mașină 4x4 rusească populară printre armeni, pe care o conducea tatăl Jaklinei... dar și, în mod surprinzător, tatăl lui Louis! Colorat, kitsch și neconvențional, se potrivește perfect cu viziunea contrastantă a duo-ului. Jumătate tradițional, jumătate pop, în mare parte armean și uneori infiltrat cu influențe franceze. Hibrid și mixt, laudă melancolia balcanică, precum și groove-ul creol, și, plin de ecouri hip hop și atmosferă reggae, revizitează în manieră îndrăzneață folclorul armean. Produsă în Gent de Jasper Maekelberg (Balthazar, Warhaus), Ladaniva are un sunet atât alternativ cât și cristalin, făcând accesibile variațiile muzicale care ar putea părea prea complexe, prea îndepărtate.
Chiar dacă nu înțelegi armeana, devii imediat captivat de energia vocală a Jaklinei, eliberată de constrângerile impuse de educația sa, revendicându-și bucuria de a fi pe lume. Metaforică în mod voit, însă niciodată forțată, scriitura exprimă valori împărtășite de cei doi: descoperirea celuilalt în toată singularitatea sa și posibilitatea oferită tuturor de a fi liberi transpare în fiecare piesă Ladaniva. De la antrenantul cântec de deschidere a discului „Manoushak” până la finalul somptuos și oniric al „La Montagne”, cele unsprezece piese de pe album includ atât trompete ultra-expresive, cât și ritmuri dinamice. Manifestând dragostea duo-ului pentru experimentarea în studio, albumul anunță câteva spectacole live deosebite – scena fiind unul dintre teritoriile preferate de manifestare ale celor de la Ladaniva.
Ladaniva
track by track
Manoushak
Floarea violet care crește pe această stâncă întruchipează femeile armene captive în căsnicii nefericite, prinse sub greutatea tradițiilor. Acest titlu este susținut de ritm de 7 ori, sub influența Balcanilor.
Shakar
„În urma unei certuri banale în familie în casa lui Louis, Jaklin a scris acest cântec. Shakar înseamnă zahăr: avem nevoie de el pentru a uita zilele amare...”
Narek
„Aceasta este prima compoziție a lui Jaklin, încurajată de Louis. Narek este numele unui băiat armean care caută o soție bună, gospodină și mamă. Însă acele vremuri au trecut, această melodie spune exact asta.”
Wayo Waya
„Aceasta este o exclamație reunionă. Am petrecut mult timp pe această insulă minunată. Această melodie a fost scrisă pe malul mării, ca o încurajare de a descoperi degrabă lumea și de a cultiva dragostea oriunde mergem.”
I love you so much
Această piesă vorbește despre cum dragostea poate fi atât captivantă, cât și înfricoșătoare.
Jako
„Jako este porecla Jaklinei. În copilărie i se spunea mereu că trebuie să-și țină gura pentru a lăsa bărbații să vorbească și că trebuie să se îmbrace conform convențiilor; ea își afirmă aici dreptul la libertate, atât cea a corpului cât și a minții. Totul pe un ritm de maloya și melodii inspirate de Balcani.
Ne Do Sna
„Și note, și nopți, și totuși... Nu pot dormi în această noapte (...) Și îmi spun în tăcere povești (...) În mintea mea nu-i decât un singur: oare să rămân cu tine sau să fug?” Este o melodie reggae în limba rusă, despre prima dragoste și îndoielile sentimentale.
Taiga
„Acesta este numele pădurii siberiene unde a fost concepută Jaklin. Dar condițiile de viață, în frig și printre lupi, erau atât de dificile încât mama ei, descoperind că este însărcinată, a ezitat să păstreze copilul. La ușa doctorului, a luat decizia. Și astfel a venit pe lume Jaklin...
I wanted to
„Dintre noi doi, cine va avea ultimul cuvânt?” Cum pot doi oameni să se unească (sau nu) aflându-se într-un dezacord? Niciun răspuns nu este dat în această piesă influențată de talava, care împletește sunete tradiționale albaneze cu arabescuri orientale.
Yerku Mas
„Un maloya lent și cinematografic, al cărui titlu înseamnă „două părți” în franceză... Ne aflam în munți, deasupra unui sat din Réunion, numit L'Entre Deux. La acordurile melancolice ale lui Louis, Jaklin s-a gândit la ea și la mama ei, aflate între două lumi: Armenia și Franța. Cântecul vorbește despre nostalgia pentru țara natală, despre exil și dificultatea de a-și găsi locul într-o lume cu noi coduri.”
26/7/24
5 MIN
Explorați blogul nostru pentru a descoperi cele mai interesante povești și noutăți despre Festivalul Strada Armenească!
Festivalul Strada Armenească este un eveniment cultural care celebrează tradițiile, muzica, dansul și mâncarea comunității armene din România. Este un prilej de a descoperi cultura și istoria armenilor prin diverse activități și spectacole.