Noutăți

Centrul Cultural Teryan susține trei ateliere în cadrul festivalului

De peste douăzeci de ani, Centrul Cultural Teryan din Erevan se implică într-o gamă amplă de activități pentru păstrarea și diseminarea valorilor culturale, literare, educative, etnografice, științifice, de cercetare și spirituale.

31/7/24

5 Min

De peste douăzeci de ani, „Centrul Cultural Teryan” din Erevan se implică într-o gamă amplă de activități pentru păstrarea și diseminarea valorilor culturale, literare, educative, etnografice, științifice, de cercetare și spirituale; promovează conservarea și răspândirea valorilor spirituale și culturale, încurajează dezvoltarea culturii armene, organizează și desfășoară cursuri de croitorie, lucru manual, broderie, țesut de covoare, precum și o serie de alte meșteșuguri.

Centrul Cultural Teryan a fost fondat în 2002. Ideea a aparținut lui Arushan Hakobyan. Acesta și-a dorit să fondeze un centru care să servească cercetării și răspândirii moștenirii literare a lui Vahan Teryan. În primii trei ani, Centrul studia doar ceea ce era legat de faimosul poet Vahan Teryan și locul său de naștere, Javakheti. Au fost organizate vizite în Javakheti, Orenburg, Moscova, Tiflis (Tbilisi) și au fost publicate cărți. Așadar, Centrul a fost inițial creat pentru un alt scop.

Activitățile Centrului Cultural Teryan s-au diversificat atunci când Lilit Melikyan a preluat responsabilitatea organizării. Asumându-și acest rol, Lilit a înțeles că activitățile literare nu sunt îndeajuns și că ar fi mai potrivit să transforme Centrul într-un spațiu ce oferă un conținut cultural mai bogat. Când Centrul a început să cerceteze costumele tradiționale, ornamentele armenești, covoarele și carpetele, meșteșugurile în general, s-a creat o echipă care a permis ca proiectul să ia amploare; astăzi, putem să afirmăm cu certitudine că, datorită acestui proiect, atenția și afecțiunea armenilor s-au îndreptat către costumul etnic tradițional și costumul etnic stilizat.

De-a lungul timpului, Lilit a ajuns la concluzia că ar fi prielnic să purtăm unele elemente ale costumului național și motivele broderiei armenești în îmbrăcămintea de zi cu zi, astfel, Lilit a strâns în jurul ei etnografi, croitori, designeri, care au început să creeze împreună seturi de costume inspirate din costumul etnic armean. În centrul atenției Centrului sunt diferite stiluri și cusături ale broderiei armenești, care se aflau pe cale de dispariție. În urma cercetărilor desfășurate în Armenia, au fost găsiți meșteri care împrospătează stilul și cusăturile bunicilor noastre. Astfel, Centrul Cultural Teryan deține în prezent aproximativ 250 de seturi de costume restaurate, din Armenia de Est și de Vest.

În cadrul Festivalului Strada Armenească, Centrul Cultural Teryan va susține trei tipuri de ateliere:

Atelier de Broderie tradițională din Marash și pictură textile –  În timpul acestui atelier, participanții vor fi face cunoștință cu principiile și secretele broderiei din Marash.

Atelier de Ceramică – în timpul acestui atelier, participanții vor picta pe ceramică, folosind ornamente din miniaturi armenești.

Carte de colorat: „Costumul Tradițional Armean” – în timpul acestui atelier, participanților le vor fi prezentate costumele tradiționale din diferite regiuni ale Armeniei. Fiecare regiune are o cromatică specifică.

31/7/24

5 MIN

Distribuie pe:

Noutăți și articole de blog

Explorați blogul nostru pentru a descoperi cele mai interesante povești și noutăți despre Festivalul Strada Armenească!

Înscrie-te la newsletter pentru noutăți despre Festivalul Strada Armenească

Fii la curent cu toate detaliile despre eveniment, inclusiv programul, activitățile speciale și surprizele pregătite pentru participanți.
Felicitări!
Te-ai abonat cu succes la newsletter-ul Festivalului Strada Armenească!
Oops! Ceva nu a mers bine, încearcă din nou în câteva secunde!

Festivalul Strada Armenească
2-4 august

Festivalul Strada Armenească este un eveniment cultural care celebrează tradițiile, muzica, dansul și mâncarea comunității armene din România. Este un prilej de a descoperi cultura și istoria armenilor prin diverse activități și spectacole.